Гарбуз є чудовим і дуже універсальним з овочів, який багато хто недооцінює. А з гарбуза можна приготувати безліч страв, наприклад, чудовий десерт, закатавши його на тривале зберігання. При відкритті такий десерт із гарбуза матиме смак консервованого манго.
Нам знадобиться:
- гарбуз – 3 кг в очищеному вигляді,
- 1 стиглий лимон,
- 3 солодких апельсина,
- лимонна кислота – 10 грам,
- цукор – 600 грам.
Покроковий рецепт приготування:
Гарбуз очищаємо від шкірки та насіння, нарізаємо кубиками. Апельсини миємо, ошпарюємо. З двох плодів знімаємо цедру, після чого нарізаємо кубиками м’якоть. Апельсин, що залишився, нарізаємо разом зі шкіркою. Також зі шкіркою нарізаємо і лимон.
Перемішуємо нарізані цитрусові у великій мисці, додаємо лимонну кислоту, цукор, перемішуємо ще раз до розчинення крупинок. Додаємо в миску нарізаний гарбуз. Перемішуємо і залишаємо так на 3 години, накривши миску плівкою та кришкою. Протягом цього часу масу потрібно перемішати ще 2-3 рази.
Банки та кришки миємо, стерилізуємо. Розкладаємо гарбуз у банки, заливаючи соком, що утворився, накриваємо кришками (не закочуючи). Ставимо банки в каструлю з теплою водою, постеливши на дно кухонний рушник. Доводимо воду в каструлі до кипіння при середньому нагріванні, після чого банки проварюємо об’ємом 0,5 літра – 20 хвилин, а літрові – 35 хвилин. Після стерилізації банки одразу ж закручуємо.
Даємо банкам охолонути в перевернутому вигляді, потім, прибираємо їх у темне прохолодне місце для зберігання. Пробувати такий десерт можна вже через тиждень.